Minden a B-vitaminról

Spirulinával az immunerősség megőrzéséért

2023. január 04. 20:17 - NagyBéla

Ismerjük meg a spirulinát!

A kékes-zöldes színű mikroalga, a spirulina (Arthrospira platensis) egy értékes tápanyagokban gazdag, egészségvédő hatásokkal rendelkező élelmiszerforrás.

Legnagyobb részben fehérjék alkotják, nagy mennyiségben tartalmaz fenolsavakat, tokoferolokat és γ-linolénsavat, továbbá vitaminok (pl. B-vitaminok) és ásványi anyagok kiváló forrása.

spirulina.jpg

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz 100 g spirulina?

  • Kálium: 1360 mg
  • Nátrium: 1050 mg
  • Magnézium: 195 mg
  • Kálcium: 120 mg
  • Foszfor: 118 mg
  • Vas: 28,5 mg
  • B1-vitamin (tiamin): 2,38 mg
  • B2-vitamin (riboflavin): 3,67 mg
  • B3-vitamin (niacin): 12,8 mg
  • B5-vitamin (pantoténsav): 3,48 mg
  • C-vitamin: 10,1 mg
  • Mangán: 1,9 mg
  • Szelén: 7,2 mg
  • Béta-karotin: 342 µg

Tudtad-e? A történelmi források szerint a spirulinát már középkori aztékok is alkalmazták. A spirulina összetételét és egészségvédő hatásait vizsgáló tanulmányok legnagyobb része az 1940-es éveket követően készültek, Pierre Dangeard belga fiziológus tanulmánya után. Dangeard tanulmánya említi az afrikai kanembu törzs által fogyasztott, dihe nevet viselő, pürés ételt, melynek egyik összetevője a spirulina.

Milyen egészségvédő hatásokkal rendelkezik?

A spirulina legfontosabb tulajdonságai immunmoduláns és gyulladásgátló hatása. Segít az allergiás nátha kezelésében, a por-, a pollen- vagy az állati szőrre való allergia kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Értékes tápanyag-összetétele révén segíthet az immunrendszer megerősítésében.

Az étrend-kiegészítők ajánlásai szerint a spirulina hozzájárulhat a bőr és a kötőszövetek rugalmasságának, tovább a köröm erősségének megőrzésében, a sejtépítésben és az idegrendszer erősítésében. Elősegítheti a salaktalanítást és a nehézfémek kiválasztását, a sejtanyagcserét, továbbá az egészséges vérképzést.

Figyelmeztetés: A dohányzók és az azbeszttel dolgozók számára a béta-karotin étrend-kiegészítőként történő fogyasztása nem ajánlott!

Forrás:

Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications (P. D. Karkos ,S. C. Leong, C. D. Karkos, N. Sivaji, D. A. Assimakopoulos) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

Seaweed, spirulina, dried – Food Data Central https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170495/nutrients

komment
Címkék: Spirulina

A bejegyzés trackback címe:

https://b-vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr2518018448
süti beállítások módosítása