Minden a B-vitaminról

A B-vitamin

2017. február 21. 09:24 - NagyBéla

Általában a B vitaminokról

A  B komplex, melybe az összes B vitamin tartozik,  vízben oldódó vitamin, a szervezet nem képes sokáig tárolni, mindennap pótolni kell. A B vitaminokra szüksége van a szervezetnek, egyik nem pótolja a másikat, és egymás hatását erősítik.

A legtöbb B vitamin a táplálék energiává való átalakításában vesz részt, a bevitt energiával arányosan van szükség rájuk. A természetes táplálékokban komplexen is megtalálhatók, ilyen a sörélesztő, mely az összes B vitamint tartalmazza. Élelmiszereink  tárolása és felhasználása is tudatosságot igényel, egyes B vitaminokat a fény, míg másokat a melegítés és a fagyasztás tesz tönkre.

depositphotos_21568535_original.jpg

A B vitaminokat a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítani tudja. A B vitaminok a szervezet fontos biokémiai folyamataiban vesznek részt, legnagyobb szerepük az idegrendszer normál működésében, az energiatermelő folyamatokban van. Részt vesznek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok nukleinsavak anyagcseréjében és a sejtszintű anyagcsere folyamatokban. Hozzájárulnak a haj, bőr, köröm épségének megőrzéséhez.

B vitamin szükséges az izomműködéshez, a sejtosztódáshoz, hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, és az immunrendszer megfelelő működéséhez. A B vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, alkoholfogyasztás vagy bélrendszeri betegség felszívódási zavarokat okozhat.

B1 vitamin

A B1 vitamin, tiamin az idegrendszer területén fejti ki hatását, nélküle a szervezet nem tudná lebontani a cukrokat, szénhidrátokat és a keményítőt. A B 1 vitamin a szénhidrátokat glükózzá alakítja , ami a sejtek energiaforrása, így biztosítja agyunk energiaellátását, javítja a szellemi tevékenységet.

A B1 vitamin tartja fenn az idegrendszer, az izmok, a szív normális működését. A B1 vitaminhoz nem nehéz hozzájutni, szinte minden élelmiszerben megtalálható természetes formában, sok olyan élelmiszer van, amely csak nyomokban tartalmazza. Legfontosabb forrásai a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, csirkemell, sertéshús, burgonya, a legtöbb zöldség, zöldborsó, korpa, tej, szárított élesztő és a hántolatlan rizs.

A B1 vitamin szükségletet növeli a stressz állapot, betegség, szorongás, trauma. Mivel víz oldékony kiürül a vizelettel, a szervezetben egyáltalán nem tárolódik. A B1 vitamint a sütés főzés, a koffein, alkohol, tartósítási eljárások a levegő, a víz  tönkreteszi. Hiánya először az idegrendszer működésének zavarában nyilvánul meg, első jelei a fáradékonyság és a koncentrálóképesség gyengülése.

B2 vitamin

B2 vitaminra van szüksége a szervezetnek a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez, a  nyálkahártya épségéhez. A B 2 vitamin riboflavin a sejtek oxidatív anyagcseréjében szerepel. Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamatokhoz B 2 vitamin szükséges. Támogatja a máj méregtelenítő folyamatait. Elengedhetetlen a vörösvérsejt képzésében és lebontásában, az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez.

A szem anyagcsere folyamataihoz B 2 vitaminra van szükség. A B 2 vitamintól egészséges a bőr, köröm és a haj. Közreműködik a zsírok , szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében. A    B 2 vitamint az emberi bélflóra is termeli. gazdag forrása a tej, sajt, hús, tojás, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, vese, máj, hal, tojás leveles zöldfőzelékek. Fél liter tej már fedezi a napi szükségletet. Leggazdagabb forrása az élesztő.

B 2 vitaminhiány ritkán alakul ki,  száj nyálkahártyájának gyulladása, repedezett ajkak, szájzugban kis fekély, súlyosabb esetben bőrgyulladás jelzi a hiány tüneteit. A méregtelenítésben és a szöveti légzésben fontos szerepet töltenek be az enzimek a piros szőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív lebontását végzik.

B6 vitamin

A B6 vitamin  a fehérje és aminosav anyagcsere  több mint hatvan enzimrendszerében koenzimként működik közre. A B6 vitamin szabályozza a test fehérjeforgalmát. Szükségletünk nem állandó, a táplálékkal felvett fehérje mennyiségétől függ. Az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. A B 6 vitaminnak a fehérjék lebontásában és az aminosavak anyagcseréjében fontos szerepe van. Az emésztés után 8 óra múlva kiürül a szervezetből.

A B6 vitamin hiánya az egész szervezetre kihat, a legkülönbözőbb szerveken mutatkozhat meg. Az agy és az idegrendszer érzékenyen reagál a piridoxinhiányra, vérszegénység is kialakulhat.  A B6 vitaminhiány jellegzetes tünetei a görcsrohamok, étvágytalanság, hasmenés és hányás. a szív és érrendszeri gyógyszerek, egyes antibiotikumok és fogamzásgátlók csökkentik a B 6 hatását. A fagyasztás 70 %-al is csökkentheti a B6 vitamin tartalmat, vagy akár a nagy mennyiségű főzővíz miatt egy része veszendőbe megy.

A B vitaminok között egyedi tulajdonsága, hogy fehérjék, lipidek és szénhidrátok átalakításában is részt vesz. Szinte minden élelmiszer tartalmaz B 6 vitamint, a legtöbbet a hús és belsőségek, makrela, szardinia. Fontos B6 források a gyümölcsök és zöldségek, burgonya, cukorborsó, sárgarépa, káposzta,bab, banán. Gazdag B6 vitaminban a kenyér és a többi gabonából készült élelmiszer.

B12 vitamin

A kor előrehaladtával csökken a szervezet B12 vitamin  és a folsav szintje ennek következtében emelkedik a homocisztein szint, majd a koleszterinszint. Az utóbbi években végzett számos vizsgálat azt mutatja, hogy ilyenkor a nagy dózisú B12 vitamint és B9-et visszapótolva vitamin vagy táplálék-kiegészítő formájában, akkor klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan helyreállhatnak a sejt anyagcsere folyamatai.

B 12  vitaminra kobalaminra van szükségünk a nukleinsav anyagcsere szabályozásához, és a vörösvérsejtek képződéséhez, hogy a csontvelőben a vörösvérsejtek egész életünkben képződjenek. B 12 vitamin nélkül zavart szenvedne a növekedés.  Részt vesz a folsav koenzimek előállítási ciklusában és a normál idegképződésben is.

vitamin_mosoly.jpg

B 12 vitamin szükséglet biztosítása baktériumoktól függ, kobalamin vegyületeket csak ezek tudnak létrehozni. Felszívódási zavarai vagy hiányos táplálkozás hatására kialakult állapot tünetei csak évekkel később jelentkeznek. A B 12 vitamin hiányának külső jelei a sápadt bőrszín, fáradékonyság, levertség, gyulladt nyelv, bizsergő végtagok, végső esetben bénulásos tünetek.

A legtöbb B12 vitamint állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák máj, vese, tej tejtermékek, hús, hal, sör, tojás, káposzta. Főzéssel a  12 vitamin nagy része elveszik. A C vitamin túladagolása megsemmisítheti a kobalamint. A kiegyensúlyozott étrend jóval meghaladhatja szervezetünk B12 vitamin igényét, a napi negyed liter tej vagy 3 tojás elfogyasztása elegendő a hiánytünetek mellőzésére.

1 komment
Címkék: vitamin B vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://b-vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr147952716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaveman · http://vitaminom.eu 2018.01.15. 16:33:46

A legtöbb ember nem tudja, hogy a legtöbb B-vitamin a petrolkémiai anyagokból készül! A szintetikus anyagok a következő címkén szerepelnek: B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (kalcium-pantotenát). vitaminom.eu
süti beállítások módosítása